TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Newhair - hajhullás elleni készítmények
Blog

Visszafordítható a nikotin okozta hajhullás?

newhair
2020.05.20 15:22
Visszafordítható a nikotin okozta hajhullás?

A nikotin egy sárgás, olajos folyadék, ami nagyon kis koncentrációban megtalálható néhány növényben (pl. padlizsán és paradicsomfélék), nagy koncentrációban azonban a dohányban. Nikotin a dohány egyik aktív összetevője, így leggyakrabban a cigarettában találkozunk vele. Kis mennyiségben élénkítő szerként működik, azonban nagy mennyisében blokkolja a sejtek működését az izomzatban és az idegrendszerben. Általánosságban véve kijelenthető, hogy a nikotin káros az emberi szervezetre.

A legtöbb ember tisztában van a nikotin okozta mellékhatásokkal, amelyek közé az alábbiak tartoznak:

  • magas vérnyomás,
  • émelygés,
  • hányinger,
  • hasmenés,
  • szédülés,
  • fejfájás,
  • torokfájás.

Sokan azonban nem tudják, hogy a nikotin összefügg a hajhullással is. Ha aggódik a hajhullás miatt, vagy észrevette a hajhullás okozta foltokat a fejtetején, vagy a visszahúzódó hajvonalat, talán itt az ideje, hogy eldobja a cigarettát.

Hogyan okoz a nikotin hajhullást?

A nikotin-, bármilyen formában történő túladagolása összefüggésbe hozható a hajhullással, az alábbiakban a leggyakrabban előforduló típusokat mutatjuk be:

  • Gátolja a véráramlást. A nikotin folyamatos használata következtében az erek összezsugorodnak, amely megnehezíti a vér számára, hogy eljusson a hajhagymákhoz. Ennek következtében a hajhagymák károsodnak és nem növesztenek új hajszálat.
  • Károsodnak a hajhagymák. A vér áramlására kifejtett negatív hatásán túl, a nikotin a férfi hormontermelést is megnövelheti, ami szintén hajhulláshoz vezet.
  • Megnövekedett olaj kiválasztódás. A nikotin serkenti a fejbőr olaj kiválasztódását. Bár némi olaj szükséges az egészséges fejbőr és haj számára, a túl sok bezárhatja a hajhagymákat elzárva őket így a levegőtől. Ha ez megtörténik, a hajhagymák olyan súlyosan károsodhatnak, hogy akár soha többé nem növesztenek hajszálat.
  • Megnöveli a DHT szintet. DHT egy hormon, ami – részben – a legtöbb férfias vonásért felelős. Ha azonban túl magas szinten van jelen a szervezetben a hajhullásért is felelőssé tehető. A nikotin megnöveli a DHT termelődését és ezért megnő az esélye a hajvonal visszahúzódásának vagy kopaszodásnak.
  • Sérül a fejbőr. A dohányzás számos káros következményt okoz, amelyek hatással vannak a fejbőr ideális pH szintjére. Ha ez bekövetkezik, káros hatással van a haj növekedésére nézve.

Egy 700 férfit vizsgáló kutatás Tajvanon kimutatta, hogy a dohányzóknál nagyobb az esély a hajhullásra, mint a nem dohányzó társaiknál. A vizsgálat feltárta továbbá, hogy nagyobb arányban fordul elő hajhullás a gyakrabban rágyújtóknál, mint azoknál, akik csak alkalomszerűen teszik ezt. Nyilvánvaló, hogy a nikotin, bármilyen formában is juttassák be a szervezetbe, káros hatással bír a hajnövekedésre és a hajhullást kiváltó faktorként funkcionál.

Lehetséges a nikotin okozta hajhullást visszafordítani?

Szerencsére a nikotin okozta hajhullás nem feltétlenül állandósul. A legtöbb esetben vissza lehet fordítani a folyamatot (minimális károsodás mellett), ha abbahagyja az illető a dohányzást. Más esetekben viszont szükség lehet aktív lépések megtételére a haj visszaszerzése érdekében. Egészségesen táplálkozni alapvető fontosságú a haj növekedése érdekében. A hajhagymáknak szüksége van bizonyos tápanyagokra a működésükhöz. A legtöbb ezekből megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban és az állati eredetű termékekben. Összegezve elmondható, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket tartalmazó egészséges étrend egy jó kiindulópont az egészséges hajhoz. Ha az étrendje nem tartalmazza ezeket a tápanyagokat, még mindig használhat táplálék kiegészítőket, hogy elérje a szükséges beviteli szintet.

Egy másik módja, hogy hajnövekedést érjen el azt követően, hogy nikotin okozta hajhullásban szenvedett: hajnövekedést serkentő készítmények alkalmazása. Ez különféle típusokban létezhet, beleértve a helyileg alkalmazható készítményeket, samponokat, balzsamokat valamint a kapszulákat, tablettákat. Fontos szem előtt tartani, hogy idő kell ahhoz, hogy ezen készítmények kifejtsék jótékony hatásukat. Amint letette a voksát egy termék mellett, győződjön meg róla, hogy folyamatosan használja néhány hétig annak érdekében, hogy észrevehető eredményt érjen el.

Mely termékek a legjobbak a hajhullás valamennyi típusára?

Vannak bizonyos termékek, amelyek nagyon hatásosak a hajnövekedés felpörgetésében, mint pl:

Spectral.DNC-N: Ez a termék az egyik legerősebb hajhullás elleni készítmény, amit a figyelmébe ajánlunk. Bátorítjuk, hogy próbálja ki, amennyiben nikotin okozta hajhullásban szenved és tapasztalja meg az előnyeit. 5% Nanoxidilt tartalmaz aktív összetevőként, ami a Minoxidil egy remek alternatívája. A Minoxidillal szemben, Nanoxidilhoz nem tartozik egy hosszú lista a mellékhatásokról. Ezzel szemben a hajnövekedést egy biztonságos és nagyon hatékony módon segíti elő. Spectral.DNC-N is tartalmaz koffeint, azelainsavat, adenozint és más összetevőket, amelyek ígéretesek a hajszálak visszanövesztésben.

A termék kipróbálása előtt fontos, hogy hagyja abba a dohányzást. Ha folytatja a dohányzást, vagy más termékkel visz be nikontint a szervezetébe, nehézségeket fog jelenteni az elvárt hatás elérése.