TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Newhair - hajhullás elleni készítmények
Blog

Vitaminhiány és a hajhullás

newhair
2021.04.16 11:24
Vitaminhiány és a hajhullás

Amikor a haj hullását valamilyen vitamin hánya okozza, általában nem egy bizonyos vitamin rejlik a probléma mögött. Számos, különböző vitamin játszik fontos szerepet a haj növekedésében és a hiányuk sheddinget (gyors hajvesztés) és késleltetett hajnövekedést okoz. Az egészséges haj kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet igényel, hiszen így tud a rostokban és oxigénben gazdag vér eljutni a hajtüszőkig táplálva az új szálak növekedését.

 

Az alábbiakban foglaljuk össze, hogy mely vitaminok hiánya és hogyan okozhat hajvesztést:

B12 vitamin

A B12 vitamin alapvető a vörösvértestek képződésében, amelyek oxigént juttatnak a haj tüszőkbe. Ha a B12 szint alacsony, a teljes szervezet szenved, ami általában valamennyi vitaminhiány esetében igaz. Ha a B12-re gondolunk, az alacsony tápanyag szint vérszegénységet okozhat, megnehezítve a sejtek növekedését.

A haj elvékonyodása a legáltalánosabb jele a B12 vitaminhiánynak, de léteznek egyéb más tünetek is, amelyek megfigyelhetőek, pl:

 

  • fáradékonyság,
  • izomgyengeség,
  • nehéz koncentráció,
  • étvágytalanság,
  • súlyvesztés,
  • hányinger,
  • ingerlékenység,

 

Néhány fenti tünet jelentkezése súlyos vérszegénységre utalhat, míg mások csak ún. finom indikátornak számít, pl. fáradékonyság.

 

A B12 vitaminhiány diagnosztizálása viszonylag egyszerű, mint ahogy a kezelése is. Ha a haj növekedésével párhuzamosan a fenti tünetek előfordulnak Önnél, forduljon kezelőorvosához, hogy egy vérvizsgálattal ellenőrizze a B12 szintet. Ha beigazolódik az alacsony B12 szint, az orvos utasításai szerint kell eljárni a kezelés során.

 

Vas

A B12 vitaminhoz hasonlóan, a vashiány is vérszegénységhez vezethet, ami a hajvesztés általános okozója. A menstruációs ciklusban lévő nők esetében például nagyon gyakori a vashiány. A vas alapvető a hemoglobin termelődésben, ami az oxigén-szállításban játszik kulcsszerepet az egész véráramra kiterjedően. Tekintettel arra, hogy az oxigén vas nélkül nehezebben jut el a sejtekig, vashiány esetén olyan tünetek tapasztalhatóak, mint a repedezett köröm, vagy a fáradékonyság.

A vashiány diagnosztizálása ugyanúgy történik, mint a B12 vitaminé (teljes vérkép). Vashiány esetén az orvos utasításai szerint kell eljárni, pl. több vas bevitele és / vagy vasban gazdag tápanyagbevitel pl:

 

  • spenót,
  • kagylófélék, mint osztriga és éti csiga,
  • marhahús,
  • szardínia,

 

D vitamin

A D vitamin úgy ismert, mint a napsugár vitaminja. Ez a becenév onnan származik, hogy UV sugarak hatására a bőr elkezd D vitamint termelni. A D vitamin alapvető az erős csontok megtartásában, az egészséges bőr fenntartásában, a sejtnövekedés támogatásában, és a hajtüszők növekedésének elősegítésében. Ha D vitaminhiányban szenved, a sejtnövekedés lelassul, lendülete megtörik. Ebből fakadóan a lassan növekvő haj a D vitaminhiány egyik tünete lehet. A D vitaminhiány az ún. foltos kopaszodással is összefügg, egy autóimmun állapottal, ami a haj foltokban történő elvesztését jelenti a fejbőrön.

Meglepő, de a D vitaminhiány elég elterjedt manapság, azonban az okok jól beazonosíthatóak. Ahogy egyre több ember tartózkodik a négy fal között, egyre több ember használ UV védelmet, amikor a szabadban van (kalap, ruházat, napvédő krémek használatával), nehéz természetes úton magunkba szívni a megfelelő D vitamint. Nem marad más természetes út, mint a megfelelő, tápanyagban gazdag táplálkozásunk.

Ha Ön úgy érzi, hogy D vitaminhiányban szenved, le tudja ellenőriztetni a szintet. Amennyiben ez alacsony, a kezelőorvosa felírhat D vitamin szedését, hogy elérje a napi ajánlott minimum szintet.

 

Biotin (B7 vitamin)

A haj, a bőr és a körmök vitaminjaként ismert biotin, alapvető szerepet játszink a haj növekedésében. Segíti a haj növekedését keratin termeléssel és megnövelheti az új hajtüszők növekedésének arányát. Az emberek többsége fehérjék bevitelével jut a biotin szükségletük jelentős részéhez, a valós biotin hiány nagyon ritka manapság. Ez azt jelenti, hogy az emberek általában abban az esetben fordulnak a biotinhoz, ha szeretnék elérni, hogy a hajnövekedésük látványosan beinduljon.

 

Hogyan juthat hozzá valamennyi vitaminhoz, amely szükséges a hajnövekedés elősegítéséhez?

Egészséges, tápanyagokban, rostokban gazdag étrend ideális a hajnövekedés elősegítéséhez. Az étrendünk azonban sokszor nem képes ellátni szervezetünket alapvető tápanyagokkal, továbbá néhány kutatás rámutatott, hogy a vetésforgó hiánya miatt a talaj sokszor nem képes megfelelő tápanyag tartalmú növények megtermesztésére sem.