TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Newhair - hajhullás elleni készítmények
Blog

Tinédzser kori hajhullás

newhair
2021.12.31 11:13
Tinédzser kori hajhullás

Ha tinédzser éveidben jársz a legutolsó dolog, ami miatt eszedbe jutna aggódni az az elvékonyodó hajszálak. Sajnos azonban az az igazság, hogy ez megtörténhet még a te korodban is, még akkor is, ha ez egy normális folyamat eredménye és nincs mögötte semmilyen kiváltó ok.

A legtöbb emberben ugyanis megvan az az általános genetikai állapot, amit androgén alopéciának hívnak, és ami a férfiak körében a hajvesztés elsődleges okozója. Ez az állapot okozza ugyanis a férfiaknál megfigyelhető hátsó- és elülső hajvesztést. Habár az androgén alopécia (férfias kopaszodás) már tinédzser korban is megjelenhet elvékonyodó hajszálak formájában, sokkal gyakoribb, hogy ez az elváltozás a 30-as, 40-es éveikben jelentkezik. A nők is megtapasztalhatják az androgén alopéciát, de általában ez az 50-es éveikben üti fel a fejét náluk. A hajszálak elvékonyodását tapasztaló tinédzser lányoknál jellemzően általában más okok a kiváltóak.

Néhányunknál, ahol a felmenők esetében is megfigyelhető a hajvesztés, már a tinédzser éveik végén észrevehetik, hogy a hajszálak elvékonyodása megkezdődött. Például néhány 18-19 éveiben járó fiatalember már megtapasztalhatja a hajvonalnál és a hátsó vertexnél a hajszálak elvékonyodását, majd fokozatosan a hajvesztést. Ha ezekkel az „elváltozásokkal” szembesülsz, az első dolog, amit valószínű, hogy megteszel: megnézed, hogy más családtagjaid is szenvednek-e hajvesztésben. Ne hezitálj megkérdezni őket, hogy mikor vették észre először a hajvesztést és hogy vajon mit tettek ennek megelőzése érdekében.

Mi okozza a tinédzser kori hajvesztést?

Habár tinédzser korban általában nem gondolunk a hajszálak vékonyodására, majd a hajvesztés veszélyére egészen addig, amíg ez észre nem vehető nálunk, szerencsésnek mondhatjuk magunknak, ha ezt az állapotot felismertük: minél korábban kezdünk el küzdeni ellene ugyanis, annál jobb pozícióban vagyunk.

De, az androgén alopécia mellett vannak még más kiváltó okok is, amelyek hajvesztést okoznak a fiatal nők és férfiak esetében.

Hormonok

A nőknél előforduló hajvesztést elsődlegesen a hormonháztartás egyensúlyának hiánya okozhatja. A férfiakkal szemben ugyanis a nők sokkal hajlamosabbak a hajvesztésre a női nemi hormon (pl. estrogén) havi ciklusonkénti változása miatt, ha ugyanis nincsenek egyensúlyban ezek a hormonszintek, az hatással van a haj növekedési fázisára és a hajszálak vékonyodását okozhatja.

Stressz

A stressz, ami lehet fizikai, mentális és érzelmi a tinédzser korszak meghatározó része, hiszen ezekben az években testünk meghatározó mértékben kezd el fejlődni mindhárom kategóriában. Ezen felül megpróbálunk elnavigálni a társadalmi környezet forgatagában, kitalálni mik legyenek a következő nagy lépéseink életünkben és felfedezni, hogy kik is vagyunk valójában.

Betegség

A betegség hatással van a haj növekedésére. Mindegy, hogy egy látható betegséggel küzdesz, mint pl. az influenza, vagy le van gyengülve a szervezeted, a betegség biztosan felelőssé tehető a hajvesztésért a tinédzser éveidben.

Hogyan állítsam meg a tinédzser kori hajvesztést?

A legjobb módja a tinédzser kori hajvesztéssel szembeni küzdelemben, ha első körben beazonosítod a hajhullás okát. Gondold végig, hogy voltál-e beteg az elmúlt időben, volt-e stressz az életedben, vagy tapasztaltál-e elváltozást a fizikai kondíciódban. Ha egyiket sem tudod beazonosítani, gondold végig, hogy van-e a családban olyan, aki hajhullásban szenved. Megismerni a hajvesztés okát kulcsfontosságú a vele szemben folytatott küzdelemben.

Az okoktól függetlenül alapvető fontosságú, hogy konzultálj az orvosoddal, csináltassatok vérképet és együtt igyekezzetek felkutatni a hajvesztés okozóit. De, ettől függetlenül ne hezitálj kipróbálni néhány hajhullás elleni készítményt, amelyek segítenek a hajnövekedés visszaállításában. Általában véve mindig az a legtanácsosabb a tinédzserek számára, ha konzultálnak a szakorvosukkal mielőtt gyógyszer tartalmú készítmények használatába fognak, még akkor is, ha ezek vény nélkül megvásárolhatóak.