TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Newhair - hajhullás elleni készítmények
Blog

Hajritkulás korai felismerése

newhair
2022.06.10 13:59
Hajritkulás korai felismerése

A megszokottnál több hajszál kerül ki a fésűből, vagy megjelentek ritkuló területek a fejtetőn?

 

Ha igen, akkor előfordulhat, hogy a haj elvékonyodásával, vagy hajritkulással van dolga.

A hajhullás alapvetően nem észrevétlenül zajlik, de a többségünk észre sem veszi egészen addig, amíg nem lesz túl késő. Ennek az az oka, hogy a dús, fényes hatású hajkorona az egészség szimbóluma, a szépségipar sztenderdje, míg a hajritkulás többnyire károsan hat a lelkiállapotunkra, rombolja az önértékelésünket és növeli a másoktól való elszigeteltségünk érzését.

Mi a kulcsa annak, hogy mindezt elkerüljük? Ez nem más, mint a korai felismerés.

A legjobb módja annak, hogy észrevegyük a hajunk ritkulását, ha időben észrevesszük az alábbi figyelmeztető jeleket:

  1. A választék kiszélesedik

Ez az egyik leggyakoribb jele a hajhullásunknak, ami általában idős korban fordul elő. Jellemzően a hajkorona elülső részén fogjuk észrevenni, ahol a leglátványosabb elváltozást okozza. Ebben a stádiumban a hajtüszők, amelyek az egész fejünk tetejét beborítják, vagy nyugvó állapotban vannak, vagy már évek óta elhaltak.

Ezt az állapotot okozhatja egészségügyi probléma, és sajnos számos esetben nehézséget okozhat a kezelése. Javasolt minél előbb segítségért fordulnia, amint az ilyen típusú hajvesztéssel szembesül. A bőrgyógyásza meg fogja vizsgálni az okokat, amiből kiderülhet, hogy vissza fognak-e nőni a hajszálak, illetve milyen hatékony kezelésre van szüksége ennek érdekében.

  1. Napi hajvesztés

Ha a megszokotthoz képest több hajszálat talál a párnáján, a zuhanyzó lefolyójában vagy a hajkefében, elképzelhető, hogy a normálishoz képest magasabb mértékű hajvesztésben szenved.

A valódi hajritkulást könnyű félreértelmezni, hiszen átlagosan 50-100 hajszálat veszítünk egy nap. Ez a normális körforgása a hajnövekedés és elhalás ciklusának. Habár normál esetben ez nem szabadna, hogy „kiverje a biztosítékot” és pánikot keltsen, azonban mégis előfordul, hogy olyan jellegű hajvesztést okoz – akár átmeneti időre – ami feltűnést kelthet.

Hacsak nincs egészségügyi problémája, vagy nem szed olyan jellegű gyógyszert/ készítményt, ami hajvesztéssel jár, a kihullott hajszálak helyén újak fognak megjelenni a normális körforgás szerint.

  1. Az elülső hajvonal hátrébb tolódik

Ha arra lesz figyelmes, hogy több fejbőrt lát, mint korábban, amikor a frizuráját készíti, a hajvonala nagy valószínűsséggel hátrébb tolódott. Ez már az előjele lehet a férfiaknál, vagy nőknél előforduló genetikus kopaszodásnak, amely több száz millió embert érint a Világon.

A férfiak esetében ez általában a homloknál kezdődik és idővel rosszabb és rosszabb lesz. A folyamat legvégén több haj marad az oldalsó területeken, mint a fejtetőn.

Tekintve, hogy van már ismert kezelés az androgén alopéciára, vagy más néven genetikus kopaszodásra, a korai „beavatkozás” segít a folyamat lelassításában, megvédve így a hajszálait hosszabb távon.

  1. A hajtömeg ellaposodása

A nők esetében az egyik legtipikusabban előforduló hajvesztés, amikor megváltozik a haj szerkezete, a tömege lecsökken. Ez abban nyilvánul meg, hogy a hajtüszők kisebbek-, a hajszálak vékonyabbak lesznek.

Ez gyakran a genetikai állapottal van összefüggésben, ami abban nyilvánul meg, hogy a hajhagymák érzékennyé vállnak a férfi nemi hormon normális szintjével szemben. Ha ez megtörténik, észre fogja venni, hogy a hajkoronája laposabbnak hat, nem képes már ugyanazt a dús állapotot visszaadni, amit korábban.

Tekintve, hogy ebben az esetben a hajtüszők érzékenysége megváltozott, mindenképpen forduljon segítségért, amilyen hamar csak lehet.

  1. Foltokban történő hajhullás

Több autoimmun betegség okozhat ovális, vagy körkörös hajvesztést. Az ilyen típusú hajhullás kb. a lakosság 2%-ánál jelentkezhet, 25-36 év között és észrevehető akár a szemöldök, szakáll, vagy a testen előforduló szőrzet esetében is.

Erre a fajta hajvesztésre másként kell tekinteni, általában ideiglenesen- és addig tart, ameddig a betegség fennáll. Gyógyulás esetén a hajszálak vissza fognak nőni és betakarják a kikopaszodott részeket, hiszen a betegség ellenére a hajtüszők életben vannak. Nagyon fontos, hogy bármilyen hatékony kezelést is választunk, az eredmény nagyon sokkban függ a genetikai faktoroktól és az autoimmun rendellenességtől.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogyha bármely fenti jelenséget is tapasztal, forduljon szakorvoshoz, aki jó eséllyel megfelelő diagnózist fog felállítani Önnek. A kezelések mellett azonban rendkívül fontos a helyes táplálkozás, az egészséges életmód, amelyet sikeresen kiegészíthet a webshopban forgalmazott, forradalmi áttörést jelentő készítményeinkkel.